Reclusion


“Well it’s hard saying goodbye to an old friend
It ain’t easy walking out that door
I never told you I had the answers
I just got my Faith in life nothing more
                    I can’t stop the rain of falling
                    I can’t make the sun come out and shine
                    I can only plant a little seed in your heart
                    And I hope it will grow in time
                    I can only hope it will grow in time”  

 

Toeval of vooruitziende blik? We zullen nooit weten wat de beweegreden van Michael de Jong was om zoveel haast te maken met de afronding van Reclusion. Feit is dat er na zijn betreurd overlijden 10 maart jongstleden op 14 juli postuum zijn allerlaatste album verscheen. Dat is naast zijn groots talent mede te danken aan een gestaalde werkethiek die hij, zelfs toen zijn lichaam bijna niet meer wilde, steeds hoog in het vaandel had staan. De songs liegen er niet om. De Jong’s poëtische ontboezemingen zijn zo niet nog directer dan voorheen, terwijl de, op twee songs met louter gitaar en stem na, instrumentatie gelaagder is dan we van hem gewend zijn. Dit is de plaat die de Amerikaans/Nederlandse singer-songwriter altijd al had willen maken. Een muzikaal melange waarin blues, folk, country en jazz perfect samensmelten. Wellicht de beste die hij ooit gemaakt heeft.

Evenals op voorganger Requiem For The Lonely is op Reclusion de welhaast legendarische gitarist/bassist Bobby Flurie (Country Joe And The Fish, Quicksilver Messenger Service) prominent van de partij, terwijl  ook Ben “King” Perkoff soundbepalend is voor dit album. Met zijn komst ging de grote wens van de Jong in vervulling om met blazers te werken. Ook afkomstig uit de San Francisco scene, maar tegenwoordig residerend in Berlijn speelt hij bariton-, tenor-, alt- en sopraansaxofoon.
Verdere participanten zijn de in Kroatië  geboren maar in Canada opgegroeide jazzbassist Robin Draganic, Carmelo Leotta (bas), Ernie Schmiedel (piano), Harry Gale (gitaar, bas) en Jeffrey Lee Mills (trompet).

Alsof hij zijn lot voorzag nam de Jong meerdere covers op die aansluiten bij de thematiek van zijn eigen werk. Zoals Who Knows Where The Time Goes van de door hem bewonderde wijlen Sandy Denny, ooit boegbeeld van de Britse folkrockpioniers Fairport Convention.  Of Jesse James van Barry Melton & James Hunter, tekstschrijver voor The Grateful Dead en ooit opgenomen door Country Joe McDonald. Allemaal musici waar de Jong in zijn Amerikaanse tijd bevriend mee was. Het op een gedicht van Jacques Prévert gebaseerde en door Joseph Kosma op muziek gezette Autumn Leaves  werd ooit door Nat King Cole gezongen als titelsong van de gelijknamige film.  Het veel gecoverdeThat Lucky Old Sun van Haven Gillespie & Beasly Smith was in 1949 een grote hit voor Frankie Laine en Dreaming My Dreams With You van Allen Reynolds is een door Waylon Jennings opgenomen song. Nog zo’n grote held van muziek connaisseur de Jong.

Als vanouds is de plaat geproduceerd door Wil Hesen en zijn de basisopnames gemaakt in diens Farmhouse Studio in Heelsum.  Als er een man is waaraan de Jong zijn muziek toevertrouwde dan was hij het wel. Geen wonder dat de naam van Hesen op de meeste cd’s van hem prijkt. De artistieke symbiose tussen het tweetal was uniek. Twee jaar geleden liet de Jong zich tijdens een interview in Heaven zich nog zeer lovend over hem uit. ‘Wil is de probleemoplosser en heeft overal een antwoord op. Als hij een album mixed en produced is het resultaat beter dan je ooit voor mogelijk zou houden. Geniaal gewoon.’

Tracklijst:

 • Jesse James
 • An Evening Stroll
 • Autumn Leaves
 • Unfinished Prayer
 • Ships In The Night
 • Call It What You Will
 • Minor Key Of Twilight
 • Who Knows Where The Time Goes
 • That Lucky Old Sun
 • Little Seed Song
 • Dreaming My Dreams With You

Voor de snelle beslissers is er een bonussingle toegevoegd met de nummers Slow And Easy (met Willem van Dullemen) en Hurt van Nine Inch Nails frontman Trent Reznor, wereldbekend geworden in de akoestische versie van Johnny Cash.

De cd is alleen verkrijgbaar via de website www.michaeldejong.com

Voor meer informatie en promo’s: contact@michaeldejong.com
Reclusion wordt uitgebracht door Dutch Uncle Music. Dutch Uncle Music is een stichting die door Michael de Jong zelf is opgericht ter bescherming en promotie van zijn muziek. Na zijn overlijden zetten de overige 3 leden zijn werk voort.

Share